Nedeľný obed môjho detstva
Nedeľa bývala zvláštnym dňom. Mala úplne inú vôňu, ako bežné dni. My sme veľmi často cestovali k starým rodičom na Záhorie. Naša babka, mamina mama, bola veľmi pracovitá žena. Veľa dopestovala, dochovala. Myslím si, že v tom období sme mäso ani nekupovali, všetko sme mali od nej. Zabíjalo sa prasiatko, sliepky, aj husi. Mrazničky vtedy ešte neboli a tak sa mäso upieklo a zalialo do masti. Podobne aj hus. Vždy sme mali doma v špajze veľké hlinené nádoby plné mäsa zaliateho v masti. Ale nedeľný obed u našej babky, to musela byť vždy slepačia polievka, veľmi silný vývar s domácimi žltučkými rezancami z domácich vajec. Sliepka sa varila aj s paprčkami a tie mal môj dedko najradšej. Potom sa sliepka z polievky vybrala a babka ju dala ešte zapiecť do rúry do zlatista. K tomu sme mali zemiaky a najčastejšie slivkový kompót, alebo šalát. Babka robila vynikajúce šamrole, v ktorých bol žĺtkový krém. Keďže som už ako malá športovala, zmestilo sa ich do mňa naozaj veľa! Jeden rekord, ale to už z volejbalových čias bolo za sobotu a nedeľu 15 kusov.
Takýto nedeľný obed mám v pamäti.
Libuša Sabová
Foto Depositpohotos.com